Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

καρχαριας


Καρχαρίας



Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Kαρχαρίας (ο)(αγγλ. shark, γαλλ. rêquin) (Ζωολ.) 1.Ονομασία είδους (Carcharodon carcharias) και παλαιότερα, γένους Σελαχίων. 2.Γενική κοινή ονομασία Πλευροτρηματικών Σελαχίων (Ομοταξία Χονδριχθύες), ιδίως δε των μεγαλύτερων και χαρακτηριστικότερων μορφών
Ο καρχαρίας (Carcharodon carcharias) είναι από τα μεγαλύτερα ψάρια της θάλασσας. Οι καρχαρίες και τα μικρότερα συγγενικά τους σκυλόψαρα, γαλέοικ.ά. έχουν ομοιογένεια μορφολογική και λειτουργική. Έχει ασβεστοποιημένο και αποκλειστικά χόνδρινο σκελετό, μεγάλο κεφάλι, μεγάλα δόντια, σώμα επίμηκες, υδροδυναμικό, ισχυρή ουρά, με ετερόκερκο ουραίο πτερύγιο, δέρμα τραχύ (καστανό στη ράχη και καστανόλευκο στην κοιλιά) καλυμμένο από "πλακοειδή λέπια" (δερματικά δόντια). Πρόκειται για ταχύτατους και άριστους κολυμβητές, αδηφάγα, σαρκοβόρα ψάρια που ζουν κυρίως στις θερμές θάλασσες, αλλά μπορεί να τους συναντήσει κανείς και σε μεγάλους πλωτούς ποταμούς στους οποίους εισέρχονται ακολουθώντας τα εμπορικά πλοία. Επίσης ο καρχαρίας είναι ωοζωοτόκο ζώο.
Η ονομασία "καρχαρίας" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κάρχαρον (= πριόνι), λόγω του σχήματος και της διάταξης της οδοντοστοιχίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου